Rovatok

Félbeszakít, nem figyel, visít? Így akadályozhatod meg, hogy hirtelen reagálj a gyerekedre

Ha a bosszantó viselkedésre hirtelen kirobbansz vagy érzelmileg teljesen elzárkózol, továbbá ha egyéb egészségtelen, túlzó viselkedéssel reagálsz bizonyos helyzetekre, akkor ezek a reakciók feltehetőleg valami régi traumához kötődnek. Ahhoz, hogy javíts a reakcióidon, fontos kideríteni, hogy mik a kiváltó okok.

Írd le, hogy milyen helyzetek vezetnek ahhoz, hogy olyan módon reagálsz, amit később megbánsz.

Mi húz fel vagy kereserít el (aránytalanul)?

– Félbeszakítanak a gyerekeid, nem figyelnek rád
– Kiabálás, visító hangok
Fizikai agresszió, vagy a gyerekeid nem tartják tiszteletben a fizikai határokat
Rendetlenség vagy szervezetlenség
– Bizonyos kifejezések és viselkedések

Miután detektáltad a kiváltó okokat, könnyebben tudod felismerni magadban azt az érzékenységet, sérülékenységet, ami miatt annyira kiborítanak ezek a jelenségek. A lényeg annak belátása, hogy nem túl jelentős és elég általános viselkedési formák képesek beindítani az agyad félelemreakcióját, aminek következtében hirtelen, érzelmektől vezérelve cselekedsz. Amint ráébredsz, hogy ez történik veled, a jövőben képes leszel meggondoltabban reagálni.

Állítsd át a negatívot pozitívra

Nehéz megszabadulni a negatív érzésektől és a negatív szemléletmódtól. Nehéz, de nem lehetetlen. Hagyj fel ezzel a szokással, és szoktasd magad arra, hogy pozitív fényben lásd a dolgokat. Így sokkal megértőbben fogsz reagálni a gyereked viselkedésére. Ha legközelebb negatív gondolaton kapod magad, például az fordul meg a fejedben, hogy „Most olyan rossz szülő vagyok”, vagy „Miért idegesít ennyire ez a gyerek?”, állj meg egy pillanatra, ne hagyd, hogy magával ragadjon a rossz érzés. Fogalmazd át ugyanezt pozitívra, ilyesféle gondolatra: „A mai napom igen nehéz, az viszont csodálatos, hogy ezt észreveszem, és azon vagyok, hogy jobbá tegyem”, vagy „Mennyi energia dúl a gyermekemben, ezzel még sokra viszi az életben!”

Ünnepeld meg a fejlődésedet

Nem könnyű előnyödre változni, főleg, ha traumát éltél át. Lassan fogsz haladni, de az nem baj. Ezért ha javulást észlelsz – például, ha megnyílsz egy bizalmas barátod előtt, és beszámolsz neki egy régi traumáról, vagy ha időben ráismersz egy benned támadó érzés kiváltó okára, és nyugodtabban reagálsz – veregesd meg a válladat, és jegyezd meg jól ezt a pillanatot. Jegyezd fel a teljesítményedet egy naplóba. Dicsekedj el egy barátnak a fejlődésedről. Vegyél vagy készíts magadnak valami finomságot. Mondd el a gyerekednek, hogy büszke vagy magadra.