Rovatok

Gyerekeket érintő egészségügyi problémák, melyekhez nem, vagy csak nagyon kevéssel járul hozzá a TB

Az egyik legtermészetesebb dolog, hogy szülőként biztosítani szeretnénk gyermekeink testi és lelki egészségét, ezért azonban sokszor komoly anyagi vonzattal járó döntéseket is szükséges meghoznunk. És valljuk be, az egészségügyi ellátásunk nem működik a leggördülékenyebben, van, hogy egy-egy vizsgálatra hónapokat várunk, vagy ha nem vesztegetnénk az időt, saját költségen kell elvinni gyerekünket magánrendelésekre. Mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ha a szemész, a fogorvos, vagy a dietetikus/gasztroenterológus segítségére van szüksége a csemeténknek és az útmutatása alapján kell a továbbiakban cselekednünk?

Három témával foglalkozunk, melyek mindegyikénél szinte biztosan a szülőket terhelik az extra kiadások gyermekük egészségének megőrzése érdekében.

Fogszabályozás

Sok esetben az iskolai fogorvosi vizsgálat után kapjuk kézhez a papírt, hogy a későbbiekben fogszabályzást javasol az orvos gyermekünknek. Érdemes a lehető legkorábban kezdeni, mert a gyermek fogszabályozás-árak összességében alacsonyabbak, mintha felnőtt korban állnánk neki, de így is egy vagyonba kerül.

Mikor javasolt a fogak szabályozása?

 • a a gyermek fogai látványosan nem érintkeznek megfelelően összecsukva
 • előre álló fogak
 • torlódott metszőfogak (jellemzően 7-8 éves kor körül kezd megjelenni, főleg alul)
 • rágási, harapási nehézségek, rések a fogazatban
3 dolog méregdrága, gyerekeket érintő egészségügyi dolog, amihez nem, vagy csak nagyon kevéssel járul hozzá a TB

Fontos és szükséges, mert

 • növeli a gyerek önbizalmát,
 • segít a tiszta beszéd kialakulásában,
 • könnyebb a rágás,
 • egyszerűbb a fogak tisztántartása,
 • a rossz harapás fogínysorvadást okozhat.

A 18 éves kor alattiak fogszabályozásánál a kezelések költségét részlegesen téríti meg a TB, és általában a körzeti fogorvosi szolgálatnál vehetjük igénybe. A fogorvosi munka térítésmentes, a fogszabályozó készülék árához pedig a támogatás mértéke eszközönként változó. Abban az esetben, ha több gyermekünknek is kuszák a fogai a költségek sokszorozódnak. A kezelések gyermekenként nagyon eltérőek lehetnek, van, hogy 1-2 év alatt egy egyszerű készülékkel meg lehet oldani a problémát, van, akinek 10 évig kell járni, és a fogszabályzás mellett műtétre is szükség lesz.

Fontos az elköteleződés és motiváció kell mind a gyerek, mind a szülő részéről, mert ha például nem akarja a kivehető készüléket viselni a gyerek, ablakon kidobott pénz az egész. A fogszabályozás ára eltérhet annak fényében, hogy mit választ a gyerek. Plusz költség, ha például nem a hagyományos fém fogszabályzót kéri, hanem esztétikusat (rögzített készülék esetén), ott a szülőnek kell állni a plusz költséget.

Az egyszerű, kivehető fogszabályzó készülékek 40-50 ezer forintért már elérhetők. Az összetett készülékkel gyorsabb eredményt lehet elérni. Ezek ára 80-90 ezer forint körül alakul.

A teljes fogsorra 12 éves kor után lehet fix fogszabályozó készüléket tenni. Ennek ára fém készülék esetében 150-200 ezer forint fogsoronként. Ha a kezelés még a vegyes fogazat időszakában kezdődött, akkor ez a költség eloszlik, hiszen első körben nem kerül minden fogra tappancs.

Ételallergia, ételintolerancia

Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás. Sok embernek van viszont intoleranciája bizonyos ételekre. Ez azt jelenti, hogy az adott étel elfogyasztása után kellemetlen tünetek jelentkeznek. Az ételallergiát és az intoleranciát nem mindig könnyű felismerni és elkülöníteni, de megfelelő vizsgálatok segítségével egyértelműen felállítható (vagy kizárható) a diagnózis, ezáltal lehetőség nyílik a hatékony megelőzésre.

A leggyakoribb ételallergiák:

 • földimogyoró
 • tej
 • tojás
 • glutén
 • szója
 • hal

Allergiás reakció lehet a hányás, hasmenés, haspuffadás, csalánkiütés és orrfolyás is.

A helyes étrend elengedhetetlen ezeknél az allergiával, vagy intoleranciával küzdő gyerekeknél. Csak egy példa: míg a hagyományos búza kenyérlisztet 350 Ft-ért, a gluténmentes társa 1000 Ft-tól kapható. A gluténmentes kenyereknek 3-4000 Ft is lehet kilója. Az alapvető élelmiszerek diétának megfelelő változatai súlyosan megterhelik a családi kasszát. Sokszor nem csak otthon, hanem az óvodai és iskolai étkezésekkor is a családnak kell finanszíroznia gyerek étkezését, mert nem a diétéjának megfelelő ételt biztosítják számára napközben.

Szemüveg

A szemüvegvásárlás teljes mértékben a szülők pénztárcáját terheli, mivel 2010 óta az Egészségügyi Minisztérium rendelete alapján a +/- 6.00 dioptria alatti szemüveglencsék, illetve kontaktlencsék vásárlásához egyetlen fillér támogatás sem jár az egészségbiztosítótól. A 6 dioptria feletti támogatás termékalapú, azaz meghatározott termékekre jár csak támogatás, nem az általunk választott szemüveg finanszírozásához járul hozzá. A szemészeti szakrendelésre legalább 3 hónapos a várólista.

Néhány figyelmeztető tünet:

 • sűrű fejfájás, pislogás,
 • fáradékonyság (emiatt több energiára van szüksége, mint annak, aki jól lát),
 • túl közel hajol a könyvhöz, papírhoz, közel megy a tévéhez

Összességében a gyerekszemüveg árát a felhasznált összetevők, vagyis a két szemüveglencse és a keret költségei, valamint a látásvizsgálat és a szemüveg előállításához kapcsolódó munkadíj határozza meg. Az árak 20-25.000 Ft-tól indulnak, de egy bonyolultabb lencse ára elérheti a több százezer forintot is.

Itt is fontos, hogy a gyerekek maguk választhassák ki a keretet, különben szinte esélytelen, hogy hajlandóak legyenek hordani. Jó módszer lehet, ha felkészítjük a szemüveg viselésére, ha olyan meséket olvasunk vagy nézünk, melyekben szerepelnek szemüveges állatok, figurák, gyerekek. Vonjuk be a szemüveget a játékainkba is, adjunk a kedvenc plüssnek szemüveget, így nem érzi egyedül magát ebben az új szituációban.

Nagyobb gyerekek esetében a társai kiközösíthetik a szemüveg miatt. Számukra segítség lehet, ha olyan keretet választunk, melyek menőnek számítanak a korosztályukban.