Rovatok

Milyen mondatokkal erősítsd a gyerek önbizalmát?

Persze fontos, hogy a gyerekek megtanulják a helyes viselkedést, de nem mindegy, hogyan vesszük rá őket ezekre. Ha állandóan csak utasításokat fogalmazunk meg, az nem biztos, hogy célravezető. Sőt, lehet, hogy a gyerek megharagszik, megmakacsolja magát, és még kevésbé érjük el nála, amit akarunk.

A türelmetlenség sem vezet semmi jóra. Számtalan pszichológiai kutatás rámutatott már, hogy az együttműködő, szeretetteljes bánásmód kihat egy egész életre, és jótékony hatással van a mentális egészségre. Nemcsak a gyerekére, hanem a szülő is jól jár vele. A bátorítás, a kedves odafigyelés erősíti a kapcsolatot, így megkönnyíti a gyereknevelést is.

Adunk néhány ötletet, milyen mondatokat használj, amelyekkel megerősítheted a gyereked és a közted lévő szeretetteljes kapcsolatot:

1. Szeretlek. 

Sokan úgy gondolják, az természetes, hogy a szülő szereti a gyerekét, minek ezt mondogatni. Ez téves felfogás. Mindenkinek jólesik, ha szóban is gyakran megerősítik, hogy mennyire sokat jelent és fontos a másik embernek. Mondogasd gyakran a gyerekednek, hogy szereted, ne aggódj, ez a szó sosem fog elkopni.

2. Hallgatlak. 

A gyerek számára nagyon fontos, hogy figyelj rá, amikor valamit szeretne megosztani veled, még akkor is, ha te azt nem tartod annyira lényegesnek. A figyelem hiánya gyakran agressziót válthat ki a gyerekekből.

3. Büszke lehetsz magadra. 

A gyereked önbizalmának a növelését nem lehet elég korán kezdeni. Ha te büszke vagy rá, annak is örül, de ha arra bátorítod, hogy ő maga legyen büszke a kisebb-nagyobb tetteire, azzal hosszú távon erősítheted az önbizalmát, mert nem kell mások elismerésére támaszkodnia.

4. Köszönöm, hogy segítesz.

Ha a gyereked megtesz neked valamit, vagy rendet rak maga után, mindig jelezd, hogy észrevetted az erőfeszítéseit, és nagyon is méltányolod. Ez segít kiépíteni közöttetek a kétoldalú tiszteletet, és a jövőben is számíthatsz majd pozitív viselkedésre a gyerekedtől.

5. Láttam, hogy mindent megtettél. 

Még ha nem is sikerült, amit el akart érni, és szomorú emiatt, a te feladatod, hogy értékeld az igyekezetét, és add is a tudtára, hogy nemcsak a cél a fontos, hanem az odavezető erőfeszítés is. Ha most nem is, de ha igyekszik, előbb-utóbb sikerül elérnie, amit szeretne. Ez is növelni fogja az önbizalmát.

Mindennap ilyen vagy ezekhez hasonló mondatokkal erősítsd a gyereked önbizalmát és a kapcsolatot közöttetek. Együttműködő, meleg légkörben, a gyerekek szárnyakat kapnak.