Rovatok

„Miközben az újraélesztést végeztem, hallottam, ahogy recseg a bordája” – Interjúsorozat kivételes fiatalokkal

Néhány tizenéves fiatal tíz percig élesztett újra egy eszméletlen férfit, amíg a mentő kiérkezett. Hogy miért ők és nem az arra járó felnőttek? Mert a felnőttek nem tudták, mit kell tenni ilyen helyzetben. Interjúsorozatunk második részében hat bátor fiatal beszélgettünk.

Gyerekkel vagyunk: Mi történt pontosan?

Szűcs Mihály: Tavaly tavasszal ballagáskor kisebb társasággal a Majorkában ültünk, amikor az egyikünk észrevette, hogy az utcán, a villamossíneken összeesett egy férfi.

Fekete Janka: Odaszaladtunk, de egy pillanatra az ijedtségtől leblokkoltam, és nem is jutott eszembe a mentő száma. Aztán persze kapcsoltam.

Szabó Blanka Sára: Miközben elindult a mentő, a diszpécser instrukciókat adott, hogy mit kell tennünk: nézzük meg a pulzusát, és fektessük az oldalára, hogy ne fulladjon meg a nyelvétől.

Hátsó sor balról jobbra: Szabó Blanka Sára, Fodor Lilla, Fekete Janka
Első sor balról jobbra: Csekei Domonkos, Pastor Daniel, Szűcs Mihály (Fotó: Szirbek Anita)

GYV: És honnan tudtátok, hogyan kell pulzust mérni?

Janka: Akkoriban tanultuk biológiaórán, és én csak poénból mindennap megmértem a pulzusomat. Tudtuk, hogyan kell csinálni.

Pastor Dániel: Ezt sok helyen lehet látni filmekben, sorozatokban, szóval ezt mindnyájan megtanultuk már innen-onnan.

Blanka: Nagyon gyenge volt a pulzusa, és nehezen lélegzett. A diszpécser mondta, hogy meg kell kezdeni az újraélesztést.

GYV: Ti kezdtétek el az újraélesztést? Mindeközben hol voltak a felnőttek?

Blanka: Először egy arra járó fiatalember kezdte el az újraélesztést, de irtó szakszerűtlenül csinálta.

GYV: Miért, mit csinált rosszul?

Blanka: Nem úgy tartotta a kezét, ahogy kell. Nem jó helyen, és nem elég mélyen nyomta. Átvettem, és megmutattam, hogyan kell csinálni. Végül tíz percig én és a fiatalember felváltva élesztettük újra. Mert fizikailag nagyon fárasztó, egyedül nehezen megy.

GYV: Hol tanultad, hogyan kell csinálni?

Blanka: Anyukám egyszer mondta, hogy ha esetleg szívrohamot kap, akkor hívjam ki a mentőket, és élesszem újra. Azt is elmagyarázta, hogy legalább öt centi mélyre le kell nyomni a kezemet, mert úgy érem el a szívét, és a Staying Alive című Bee Gees szám ritmusára kell csinálni. Onnan is tudtam, hogy a Grace Klinika sorozatot is nézem, és ott gyakran mutatják, hogy mit csinálnak ilyenkor az orvosok.

Fodor Lilla: Hallottam, hogy miközben Blanka újraéleszti a férfit, dúdolja magában a Staying Alive-ot. Én láttam a mentősök újraélesztős videóját. Biztos Blanka anyukája is látta. 

GYV: Mire gondoltál újraélesztés közben?  

Blanka: Semmire nem gondoltam, és nem is éreztem semmit. Csak arra koncentráltam, hogy jól csináljam. De most is emlékszem, hogy miközben az újraélesztést végeztem, hallottam, ahogy recseg a bordája.

Csekei Domonkos: De a mentős újraélesztős videóban is benne volt, hogy törött bordával is meg fogja köszönni, hogy megmentetted az életét.

Lilla Végül megjött a mentő. Igazából akkor kezdtünk el érezni bármit is, mert előtte csak arra figyeltünk, hogy mit kell tenni. Akkor tudatosult bennünk igazán, hogy mi történik. Aztán a férfit elvitték.

GYV: És aztán megtudtátok, hogy ki volt ő?

Domonkos: Nem, az orvosi titoktartás miatt nem mondhatták meg. De reméljük, most már jól van.

GYV: Tanultatok elsősegélyt az iskolában?

Dániel: Az általánosban, amikor ez az eset történt, még nem. De most a gimnáziumban már mindannyian. Próbababán is kipróbáltuk, hogy hogyan kell csinálni.

GYV: Akkor most már mindannyiótoknak menne az újraélesztés?

Mihály: Reméljük, de azt is, hogy nem lesz rá szükség.

„Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat.” (Országos Mentőszolgálat) 
Az újraélesztésről többet itt is megtudhatsz: https://www.mentok.hu/tevekenysegek/oktatas/