Rovatok

5 természetes hatóanyag, ami csökkentheti a gyerekkori ADHD tüneteit

Az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) az egyik leggyakrabban előforduló neurológiai rendellenesség a gyerekeknél. Körülbelül a magyar iskolások öt százalékát érinti, ám ez a szám egyenesen arányosan növekszik azzal, ahogyan az ADHD egyre szélesebb körben ismertté válik. Az ADHD kezelése igen összetett dolog, nem merül ki abban, hogy az orvosok felírnak pár gyógyszert. 

Az ADHD-nak nagyon sokféle tünete lehet. Mivel nincs két egyforma ADHD-s gyermek, a kezelési módok is nagyon sokfélék lehetnek. Vannak olyan gyerekek, akiknél csak a gyógyszeres kezelés vezet eredményre, az enyhébb esetekben szóba jöhet a speciális diéta, vitaminok vagy étrendkiegészítők szedése. Nagyon fontos a pszichés-mentális fejlesztés a szakemberek iránymutatása alapján, önmagában egyik módszer sem lesz képes megoldani a gondokat. Minden esetben fontos a kezelőorvossal való konzultáció, semmit sem szabad elkezdeni saját ötlet alapján. Cikkünk külföldi kutatási eredmények és szülői tapasztalatok alapján készült. 

Vannak olyan vitaminok, amiknek hatékonyságát ADHD esetén több kutatás is igazolja, ezek a következők:

Omega-3 zsírsavak

Az ADHD-s gyerekek szervezetében lényegesen több az Omega-6 zsírsav, mint az Omega-3. A cél, hogy előbbiből kevesebb, utóbbiból több legyen. Az Omega-3 zsírsavak szedése hasznosnak bizonyult az ADHD-s gyerekek számára. Egy 2017-es kutatás szerint 16 ADHD-s gyerek esetén 13-nál javulást hozott a vitamin szedése. Jobban tudtak figyelni, jobb lett a rövidtávú memóriájuk, csökkent a mozgékonyságuk, kevésbé reagáltak hirtelen és hevesen, valamint összeszedettebbek lettek.

D-vitamin

Számos kutatás szerint összefüggés van az idegrendszeri fejlődési rendellenességek kialakulása és a D-vitamin hiánya között. Az ADHD-s gyerekek szervezetében jelentősen kevesebb a D-vitamin, mint azoknál a gyerekeknél, akinek az idegrendszerük normálisan fejlődött. Jelentősen javult azoknak az ADHD-s gyerekeknek az állapota, akik D-vitamin pótlást kaptak.

Vas

Kutatások szerint az ADHD-s gyerekek agyában alacsony a dopamin szintje. A dopamin egy agyi vegyület, aminek előállításához vasra van szüksége a szervezetnek, ez felelős a mozgás koordinálásáért, a motiváció kialakulásáért, a koncentrációért és a munkamemóriáért. Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a vashiányos gyerekek között több az ADHD-s. Mielőtt azonban pótolni kezdenénk a vasat, vérvizsgálatot kell végezni, hogy ismerjük a vasszintet.

Cink

A cink létfontosságú az agy megfelelő működéséhez. Kutatások igazolják, hogy a ADHD-s gyerekeknél jótékony hatása lehet a cink pótlásának. Figyelem! Azoknál a gyerekeknél is jelentkezhetnek ADHD-hoz hasonló tünetek, akiknek egészségesen fejlődött az idegrendszerük, de kevés a szervezetükben a cink.

Magnézium

A magnéziumhiány “népbetegség”, a Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világ lakosságának kétharmadát érinti. Ez a nyomelem kiemelten fontos az agy működéséhez, hiánya mentális zavart, figyelemzavart és ingerlékenységet okozhat. A magnézium pótlása csökkentheti ezeket a tüneteket az ADHD-s gyerekeknél is, ám oda kell figyelni, mert túladagolása hasmenést és hányingert okozhat.

Étrendkiegészítők

A vitaminok mellett vannak olyan étrendkiegészítők is, amik segíthetnek az ADHD-s gyerekeknek a normális hétköznapok fenntartásában. Egyes adatok szerint minden második szülő alkalmaz ilyen készítményeket az érintett gyerekeknél alternatív terápiaként, akkor is, ha gyógyszert szednek. Ilyen például a ginko biloba is, ami kiváló hatással van a figyelemre, az érzékelésre, észlelésre, az emlékezetre, valamint a gondolkodásra, memóriára.
Szülői tapasztalatok szerint kiváló eredményeket hoz a GABA (gamma-amino-vajsav) is, amit koruk szupermolekulájának tartanak. Nyugtató hatással van az agyra, oldja a szorongást, segíti a pihentető alvást, és serkenti a növekedésért felelős hormonokat.
A ginzeng a hiperaktivitás és a figyelemzavar tüneteit mérsékelheti.
A melatonin segíthet az ADHD okozta alvászavarok leküzdésében.
A piknogenollal (francia fenyőkéreg kivonata) a hiperaktivitás és a figyelemhiány leküzdésében érhetünk el eredményeket.
A L-Theanin nevű vegyület, ami a zöld tea hatóanyaga növeli a dopamin és a GABA szintjét az agyban, ezzel pedig csökken a szorongás, növeli a koncentrációs képességet. 

Mielőtt étrendkiegészítő alkalmazást elkezdenénk gyerekeknél, mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal!