Rovatok

Hogyan készítsd fel a tizenévest az első menstruációra? – 5 remek módszer

A pubertáskor minden gyereket megvisel. A test és az agy ilyenkor nagyon gyorsan változik, a gyerekeknek fogalmuk sincs róla, hogy pontosan mire is kell számítaniuk. Azok, akik az elkövetkező hónapokban vagy években kezdenek el menstruálni, még nagyobb bizonytalanságot vagy stresszt élhetnek át, attól függően, mennyire érzik magukat felkészültnek arra, ami rájuk vár.

Ha nyíltan és leplezetlenül beszélsz arról, hogy mi fog vele történni, azzal sok félelmet és tévhitet eloszlathatsz a menstruációval és a menstruáló testtel kapcsolatban. Íme, 5 módszer, amivel felkészítheted a tizenéves gyerekedet az első menstruációra.

Sok félelmet és tévhitet eloszlathatsz a gyerekben, ha nyíltan beszélsz a menstruációról.

1.  Először magadat készítsd fel!

Mielőtt bármilyen, a menstruációról szóló beszélgetésbe belekezdenél a gyerekkel, szánj egy kis időt arra, hogy elgondolkodj a menstruációhoz kapcsolódó saját érzéseiden. Gyakran rengeteg tévhitet és ítéletet hordozunk magunkban a saját neveltetésünkből eredően, ezért fontos, hogy megvizsgáljuk saját előítéleteinket, mielőtt továbbadnánk azokat.

Minden olyan elképzelés, miszerint a menstruáció „átok” vagy a menstruáló embereket ettől gyengék vagy kiszámíthatatlanok, nőgyűlölő mítoszokon alapul, amelyeket ki kell hagyni a beszélgetésből. Az is lehet, hogy szomorúnak érzed magad amiatt, hogy a gyereked felnő, de nagyon fontos, hogy ezekről az érzéseidről most ne beszélj.

2.  Beszélj fesztelenül és őszintén!

A menstruáció rengeteg stigmával jár: a menstruáló nők 48 százaléka szégyelli a menstruációját. A tudás azonban ebben az esetben mindenképpen hatalom, és ha minél inkább tisztában van a gyerek azzal, hogy mire számíthat, az önbizalmat adhat neki, hogy kezelni tudja a felmerülő kényes helyzeteket.

A menstruációról való nyílt és őszinte eszmecsere hatalmas első lépés a téma megbélyegzésének felszámolása felé. Beszélgetés közben mindenképpen nevezd annak, ami – menstruációnak vagy havi vérzésnek –, ahelyett, hogy valamilyen cuki beceneveket használnál. Ez lényeges ahhoz, hogy megtörd azt a hozzáállást, hogy a menstruáció tabu, és nem szabad nyíltan beszélni róla.

3.  Vásároljatok menstruációs termékeket!

Egy közös, szórakoztató bevásárláson felfedezhetitek a piacon kapható különböző menstruációs termékeket, és beszéljétek meg, hogyan kell használni őket. Ha a menstruációval járó kellemetlenségekről van szó, tudasd a gyerekkel azt is, hogy mik a premenstruációs szindróma (PMS). gyakori tünetei Az is segíthet, ha megosztod vele, hogy személyesen rád hogyan hat ez az állapot.

4.  Ne zárkózz el a véres részletektől!

A gyerekeknek élénk a fantáziájuk, így ahol hiányoznak az információk, ott az agyuk kitölti a lyukakat (valószínűleg téves információkkal vagy feltételezésekkel). Gondolhatja azt is, hogy a menstruáció alatti vérzés ugyanolyan, mint egy vágásból vagy sebből eredő vérzés, így ez ijesztő lehet számra.

Magyarázd el, hogy a méh körülbelül ökölnyi méretű, és csak körülbelül három evőkanálnyi tényleges vért tartalmaz, amely több nap alatt lassan szivárog ki. Hasznos lehet, ha vízzel vagy gyümölcslével mutatod meg, hogy három evőkanálnyi vér valójában mennyi is.

5.  Beszéljünk a gyakorlatról!

Miután elmagyaráztad a menstruáció mechanikáját, a következő lépés, hogy megtanítsd a gyerekednek, mit tegyen a gyakorlatban. Mi történik, ha elkezdődik a menstruációd, és nincs nálad semmilyen készlet? Mit csinálsz, ha nyilvános helyen véres lesz a ruhád? Ha végigveszzük ezeket a forgatókönyveket, az hozzásegítheti, hogy mentálisan felkészüljön arra, ami rá vár. Az első néhány évben a menstruációja valószínűleg elég rendszertelen lesz, ezért fontos alaposan felkészülni.

Segíthet, ha közösen vezettek egy naptárat vagy alkalmazást, ahol mindketten nyomon követhetik, hogy mikor kezdődött, és mikor ért véget a menstruációja, és minden hónapban megfigyelhetitek, ahogy egyre rendszeresebbé válik.