Rovatok

Aggódsz, hogy a tinédzser gyereked rászokik az elektromos cigarettára? – Mutatjuk, hogyan kezeld a helyzetet

Az e-cigaretták az elmúlt években rendkívüli módon elterjedtek a tizenévesek körében. Riasztóan nagy arányú körükben a rendszeres használó, ami azt jelenti, hogy sokan nikotinfüggők. Az e-cigikkel kapcsolatban azonban komoly egészségügyi aggályok merülnek fel (különösen veszélyes a fiatalok számára!), ezért muszáj beszélni róla a gyerekeinkkel. Adunk néhány ötletet, hogyan közelíts a témához.

A témát olyankor hozd fel, amikor például látsz valakit az utcán e-cigit szívni.

A legfontosabb, hogy ne ítélkezz!

Maradj a tényeknél, hallgasd meg, és nyújts támogatást a gyerekednek, függetlenül attól, hogy ő vagy a barátai használnak-e e-cigarettát vagy sem.

Keresd a megfelelő alkalmat!

A témát olyankor hozd fel, amikor például látsz valakit az utcán elekromos cigit szívni. A beszélgetést valószínűleg kevésbé fogja támadónak érezni a kamasz, ha nem a semmiből hozakodsz elő a kérdéssel.

Kezdd azzal, hogy:

„Az e-cigaretta trenddé vált, így nem lennék annyira meglepve, ha a barátaid vagy az osztálytársaid használnák, vagy akár te magad is kipróbáltad volna már. Te mit gondolsz ezekről a cigarettákról?

Sorold fel a veszélyeket!

A tinédzserek azt feltételezhetik, hogy az e-cigaretta sokkal biztonságosabb a dohányzásnál. Óvatosan megoszthatod vele a tényeket:

„Kutatások bizonyítják, hogy az e-cigarettában lévő nikotin is mérgező, és károsíthatja az agynak azokat a részeit, amelyeknek segíteniük kellene a tanulásban és a koncentrációban. 25 éves kor előtt az agy még növekszik, ezért különösen nagy veszélynek van kitéve.”.

„A nikotinon kívül az e-cigarettákban lévő egyéb anyagok némelyike is mérgező. Tönkre tehetik a tüdőt, a torkot, sőt a nyelvre és a bőrre is negatív hatással lehetnek. Néhány vegyi anyag rákot okozhat. Ha akarod, együtt elolvashatjuk az összetevők listáját.”

Az e-cigarettákban található vegyi anyagok akár rákot is okozhatnak.

Ne csak a negatívumokról beszélj!

Bármennyire is egészségtelen a tizenévesek számára az e-cigaretta, irreális lenne úgy tenni, mintha semmi jót nem találnának benne – különben senki sem csinálná, nem igaz? Ha beszéltek róla, hogy vajon miért is szívják az e-cigarettát annyian, akkor lehetőséged lesz arra, hogy ellenérveket is megfogalmazz.

„Rengeteg oka van annak, hogy az emberek e-cigit szívnak: tetszik nekik az illata, stresszoldásra használják, vagy úgy gondolják, hogy biztonságosabb, mint a hagyományos cigaretta. De az e-cigi ronthatja a fizikai kondíciódat, és figyelemzavart is okozhat, ami az iskolai teljesítményedre is hatással lehet. Szerinted megéri a kockázatot?”

Hogyan mondhat nemet a barátoknak?

A tizenévesek be akarnak illeszkedni a társaik közé, ezért gyakran nehezükre esik meghozni a helyes döntést, amikor a közösség nyomásával szembesülnek. De ha előre begyakorolják, hogyan reagáljanak a kényes helyzetekben, megkönnyíthetik maguknak ezeket a pillanatokat.

„Ha valaki e-cigit kínál, vagy megkérdezi, hogy miért nem próbálod ki, mindig jó, ha készen állsz néhány válasszal. Mondhatsz egészségügyi indokot: nem akarom rongálni a tüdőmet, mert kosarazok.” Vagy: „Mindig lehetsz udvarias és egyenes: „Nem, köszönöm, én nem kérek!”

A közös beszélgetés mindig segíthet abban, hogy a gyereked megbizonyosodjon róla, hogy bármilyen kérdéssel vagy problémával fordul hozzád, te mindig ott vagy, hogy ítélkezés nélkül segítséget nyújts neki.

„Biztos vagyok benne, hogy magadtól is képes vagy megfelelő döntéseket hozni, de jó, ha tudod, hogy rám bármikor számíthatsz.”