Rovatok

Amikor a gyerek próbára teszi a türelmed, néhány jól átgondolt mondat sokat segíthet

Mindannyian óriási nyomás alatt vagyunk, különösen manapság. Néha úgy érezzük, rögtön felrobbanunk, és ez is normális. Mi is csak emberek vagyunkÁm soha nem késő valódi megbánást mutatni. Nem az a cél, hogy tökéletes szülő legyünk, de némi gyakorlással dolgozhatunk azon, hogy olyan pozitív és türelmes válaszokat adjunk a gyerekeink viselkedésére, amelyek tiszteletben tartják, hogy épp hol tartanak a fejlődésben.

Amikor a gyerek próbára teszi a türelmedet, alapvetően gyerekmunkát végez. Általában vagy a függetlenségét igyekszik bizonygatni, vagy kísérletezget, hogy lássa, mi lesz a reakciód. Így tanul és fejlődik. Attól azonban, hogy tudjuk, hogy a gyerekek normális viselkedése az, hogy a gombjaidat nyomogatják, még nem leszel kevésbé frusztrált tőle.

Néha csak arra van szükséged, hogy időben kilépj az ajtón, vagy rávedd a gyereket, hogy hagyjon fel a bántó viselkedésével, és minimalizáld a káoszt. Ha odafigyelünk arra, hogy nyugodtak maradjunk, annak óriási előnyei lehetnek: szeretettelibb kapcsolat a gyermekünkkel és a konfliktusok csökkenése.

Íme, néhány hasznos mondat, amelyet bevethetsz, ha a gyerek próbára teszi a türelmedet:

„Ma még elmehetünk sétálni a parkba. De előtte vegyünk egy mély lélegzetet, és beszéljük meg, hogyan készüljünk fel az indulásra!”

„Vajon tudsz-e varázsolni, és ripsz-ropsz átöltözni, mire visszajövök?”

„Szívesen segítek, ha udvariasan megkérsz rá.”

„Szeretnéd, ha elmagyaráznám, mi történhet, ha nem takarítjuk fel a morzsákat? Vagy inkább te mondanád el?”

„Mutatok egy vadi új módszert a cipőfűzésre. Próbáld ki, te is meg tudod-e csinálni.”

„Gyűjtsük össze az összes játékot ebbe a kosárba, majd tegyük őket vissza a „házukba”, ahonnan jöttek.”

„Igazán jó érzés, amikor valaki azonnal megáll, amikor azt mondom, hogy állj. Kipróbálhatom, hogy veled is működik-e?”

„Sajnálom, hogy az előbb kiabáltam. Ideges voltam, mert attól féltem, hogy el fogunk késni, de legközelebb igyekszem majd nyugodtabb hangon beszélni veled.”