Rovatok

Nem a legdrágább a legjobb: szuper naptejek gyerekeknek

Nyár elején minden szülőt kínoz a kérdés: milyen naptejet válasszunk, ami megvédi a gyerek érzékeny bőrét. Vannak olyan termékek, amiket aranyárban mérnek, ezekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az áruk miatt nagyon jók is, és vannak olcsóbbak is, amikben meg nem igazán bízunk. Nos, nem árulunk el nagy titkot, amikor azt mondjuk, ezek a feltételezések nem állják meg a helyüket. Nem a legdrágább a legjobb naptej, de minden naptej jobb, mint egy napégés.

A fényvédelem kötelező nyáron, főleg a gyerekek esetében. A megfelelő fényvédő krémet pedig nem egyszerű kiválasztani. Ebben segíti a vásárlókat a német ÖKO-TEST fogyasztóvédő cég, melynek kutatói idén is megvizsgálták a gyerekeknek ajánlott naptejeket. A krémeket laboratóriumba küldik, és megnézik, nem tartalmaznak-e kétséges UV-szűrőket, nanorészecskéket, problémás tartósítószereket vagy illatanyagokat.

Fontos tudnivaló! Ha fényvédelemről van szó, különbséget kell tenni ásványi és vegyi UV-szűrők között. Az utóbbi években különösen a hagyományos vegyi szűrőket kritizálták, mert sok megkérdőjelezhető összetevőt (például homoszalátot vagy oktrokrilént) tartalmaznak. Az ásványi szűrők főleg a natúrkozmetikumokban találhatók meg, ilyen a titán-dioxid is, amelynek hírneve az utóbbi időben sokat csorbult. A titán-dioxidot már betiltották egyes kozmetikai termékekben, és 2022 közepétől egészségügyi megfontolásból már nem használható fel élelmiszerekben. A különböző UV-szűrők előnyeiről és hátrányairól folyó viták ellenére egy dolognak mindenkinek világosnak kell lennie: bármelyik napvédő krém jobb, mint egy leégés.

Mutatjuk a 2022-es teszt győzteseit:

A minősített natúrkozmetikumok és bio napvédő krémek közül két termék kapott nagyon jó minősítést:

  • Alverde Kids Sensitive Sun Balm 50 (DM)
  • Lavera Kids Sensitive Sun Lotion 50 (online drogériák)

A hagyományos fényvédő krémek közül pedig ez az öt, itthon is beszerezhető termék kapott nagyon jó minősítést:

  • HiPP Babysanft napvédő spray gyermekeknek 50+ (Müller, online drogériák)
  • Ladival naptej gyermekeknek OF50 (online drogériák)
  • Paediprotect naptej gyerekeknek 50+ (Müller)
  • SunOzon Kids naptej gyermekek részére F50+ (Rossmann)
  • Sundance Szenzitív naptej gyermekeknek FF50+ (DM)