Rovatok

Bevált házi praktikák rovarcsípésre – Filléres csodaszerek, melyek mindenki konyhájában ott vannak

Szúnyog, méh, darázs – mindhárom rovar csípése rendkívül kellemetlen tüneteket okoz, és főleg a gyerekek viselik rosszul a maró, viszkető érzést. Természetesen vannak krémek, kozmetikumok, amiket kifejezetten a csípések okozta kínok enyhítésére ajánlanak, de nem kell költségekbe vernünk magunkat, filléres házi szerekkel is segíthetünk magunkon és a családtagjainkon.

csípés
Borogatás ecettel

Az örök klasszikus a borogatás – legyen az hideg vagy meleg – amivel a leggyorsabban enyhülést hozhatunk egy csípés esetén. A hideg vagy meleg vízbe mártott textilt tegyük az érintett bőrfelületre. Darázscsípés esetén csodaszer az ecet, ebből is tehetünk egy kicsit a vízbe.

Kukoricakeményítő

A keményítőhöz keverjünk egy kis vizet, majd vigyük fel a csípésre. Hagyjuk megszáradni. A kukoricakeményítő kiszívja a méreganyagokat a bőrből, ezáltal pedig enyhül az égető, viszkető érzés. A kezelés többször is ismételhető.

Banánhéj

A banánhéj belsejével be kell dörzsölni a csípést és annak környékét. A gyümölcs héjában lévő tanninok leviszik a duzzanatot és enyhítik a viszketést.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna nagyon hatásos méhcsípés esetén, de minden másra is használható. Készítsünk ebből is sűrű keveréket, vigyük fel a csípésre, majd negyed óra múlva mossuk le. A szódabikarbóna csökkenti a fájdalmat, enyhíti a viszketést.

Zabpehely vagy zabliszt

A zabpehelyben gyulladáscsökkentő és irritációt enyhítő anyagok vannak. Készítsünk sűrű keveréket a zablisztből/zabpehelyből és körülbelül ugyanannyi vízből. Ha jól összedolgoztuk, tegyük egy textilzsebkendőbe, majd ezzel borogassuk a csípést.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a rovarcsípés után a tünetek eltérnek a normálistól. Súlyosabb esetben előfordulhat egész testre kiterjedő viszketés, kiütés, vérnyomásingadozás, szapora pulzus, eszméletvesztés, vagy vizenyősödéssel, nehézlégzéssel járó anafilaxiás sokk, ami az egész szervezetet érintő túlérzékenységi reakció. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, azonnal mentőt kell hívni vagy orvoshoz kell fordulni!