Rovatok

Hogyan támogasd a félős gyereket? – 5 hatásos módszer

Nem ritka, hogy a gyerekeknél irracionális félelmek alakulnak ki. A zivatar, az idegenek, a méhek és a sötétség csak néhány példa arra, hogy mi minden válthat ki félelmet a gyerekekben. Ha megtanuljuk kezelni ezeket a félelmeket, és felismerjük, hogy van-e alapjuk vagy sem, az segíthet megelőzni, hogy a tipikus gyermekkori félős fázisból tartósabb fóbia alakuljon ki.

Honnan erednek a gyermekkori félelmek?

Szakemberek szerint a félelmek gyakran a kellemetlen vagy fájdalmas személyes élményekből, a gyermek másodkézből származó tapasztalataiból vagy a túlzottan aktív képzeletéből erednek.

A gyerekek egyre többet ismernek meg a környezetükből és arról, hogy mi biztonságos és mi nem, de az ismeretlen vagy számukra még nem érthető dolgok stresszt vagy aggodalmat válthatnak ki belőlük. A gyermek genetikai háttere és a család mentális egészségügyi története is szerepet játszik a gyermek temperamentumának kialakulásában és abban, hogy mennyire félénk.

A félelmek lehetnek racionálisak, ha valakinek a biztonságát fenyegető közvetlen veszélyre reagálnak. Például racionális, ha egy gyermek azért fél, mert egy elszabadult kutya rohan felé, vagy mert egy másik gyerek zaklatja. Az irracionális félelmek viszont gyakran rossz tapasztalatból vagy a megértés hiányából fakadnak, és fóbiává is fejlődhetnek, ami akkor következik be, amikor a félelem olyan intenzívvé válik, hogy megzavarja a gyerek életét.

Rövid távú stratégiák a gyermekkori félelmek kezelésére

Az, hogy hogyan reagálsz a gyereked félelmeire a jelen pillanatban, befolyásolni fogja, hogy a későbbiekben hogyan fog megbirkózni velük. Ha előre felkészíted néhány megküzdési stratégiával, és teret adsz neki, hogy kifejezhesse aggodalmait és szorongásait, az segíteni fog neki az irracionális félelmek kezelésében, és megakadályozhatod, hogy ezek a félelmek még jobban rátelepedjenek az életére. Íme néhány módszer a gyermekkori félelmek kezelésére:

Teremts biztonságot!

Először is fontos, hogy a gyerek tudja, biztonságban van.

Igyekezz eloszlatni az aggodalmait és a félelmeit.  Egy nyugodt pillanatban add a tudtára, hogy észrevetted, aggódik valami miatt. Kérdezd meg, mi segítené abban, hogy kevésbé féljen.

Tereld el a figyelmét!

Sokat segíthet, ha a gyermeked elterelheti a figyelmét az ijesztő pillanatok alatt. A mély levegővétel gyakori figyelemelterelő technika. Mondd ezt a gyereknek: „Amikor elkezdesz félni, vegyél egy nagy levegőt, és képzelj el egy tortát gyertyákkal. Ezután addig fújd ki a levegőt, amíg az összes gyertya el nem alszik. Addig gyakorold ezt, amíg jobban nem érzed magad”. Másik figyelemelterelő technika például a zenehallgatás vagy az éneklés.

Hosszú távú stratégiák a félelmek elűzésére

Az irracionális félelmek hosszú távú kezelése segíthet a gyereknek abban, hogy a félelmetes helyzetekkel való szembesülés során növelje az ellenálló képességét és a bátorságát.

Megosztunk veletek pár olyan stratégiát, amelyek idővel csökkenthetik a gyerek érzékenységét a félelmet kiváltó tényezőkkel szemben:

Lásd el minél több információval!

Sok irracionális félelem abból fakad, hogy a gyerekek nem értik azokat a dolgokat, amelyekről esetleg téves elképzeléseik alakultak ki, vagy amelyek teljesen ismeretlenek a számukra. Óvatosan korrigáld a gyerek félreértéseit. Kutassatok együtt a témában, és tudjatok meg róla minél többet. Ha fél a macskáktól, nézzetek utána, mi történne valójában, ha megkarmolná egy macska. Milyen gyakran fordul elő ilyesmi valójában stb.? A minél több  és alaposabb információ segíthet eloszlatni az irracionális félelmeket.

Ne alkalmazkodj a gyerek félelméhez!

Ha a gyerek minden alkalommal, amikor például egy bizonyos ijesztő ház mellett elhalad, kikészül, akkor lehet, hogy más útvonalat akar majd választani a séták során. Ha azonban elkerülitek azt, amitől a gyerek fél, csak rontotok a helyzeten. Ne tápláld a félelmét azzal, hogy bátorítod a reakcióját. Ha például a gyerek fél reggel az óvodába menettől, ne mondj olyanokat, mint például: „Tudom, hogy nagyon szomorú vagy, mert az óvodában kell maradnod, sajnálom!” Ehelyett próbálkozz valami megerősítő, pozitív dologgal, például: „Biztosan remek napod lesz a suliban! Mit gondolsz, mit fogsz ma csinálni?”

Alkalmazd a fokozatosság elvét!

Fokozatosan, egyre gyakrabban tedd ki a gyerekedet a félelmének. Kezdheted azzal, hogy többet beszélsz arról, amitől fél, aztán folytathatod a kapcsolódó képek vagy videók nézegetésével. Minden egyes alkalommal, amikor sikeresen gyakorolja a félelmével való szembesülést, bátorítsd pozitív megerősítéssel.

Ha a gyereked félelme nagyon intenzívnek tűnik, és a fenti a stratégiák nem működnek nála, hasznos lehet, ha konzultálsz egy terapeutával. A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy ha tartósan fennáll a gyermekkori félelem, és legalább naponta egyszer jelentkezik, valamint néhány óránál tovább tart, vagy ha a gyermek elveszíti a kontrollt a viselkedése felett, akkor keress fel szakembert.