Rovatok

Hogyan támogassuk a gyerekünket, ha kiderül róla, hogy LMBTQ+?

Tegyük fel, hogy a gyereked, aki épp most fedezi fel a nemi identitását, valahogy a tudtodra adja, hogy ő a saját neme iránt érez vonzalmat. Mit teszel? Mit mondasz neki? Lehetsz akármilyen felvilágosult szülő és LMBTQ+-szimpatizáns, ez még nem jelenti azt, hogy tudod, miként cselekedj egy ilyen helyzetben. Joanna Eng írása.

Ne kárhoztasd magad, ha nem tudod, hogyan támogasd a gyereked, amikor valami olyasmin megy keresztül, amit te magad sem értesz, vagy amivel kapcsolatban nincsenek tapasztalataid. A lényeg, hogy szeretetet és támogatást kapjon tőled. Ha ezt meg tudod adni neki, akkor már csak egy dolgod van: ha esetleg LMBTQ+ a gyereked, érd el, hogy pozitív élmény legyen számára az identitásáról folytatott beszélgetés.

Azoknak is érdemes megfogadni a következő tanácsokat, akiknek a családja egyelőre (vagy egyáltalán) nem érintett a témában, hiszen olyan általános javaslatokról van szó, amelyek minden szülő számára hasznosak lehetnek.

Van ok az örömre

Először is: akármennyire felkészületlenül is ér, bármennyire zavarba ejt a gyereked LMBTQ+-identitása, ne feledd, hogy van minek örülnöd, ha a gyerek magától előrukkol vele.

– A gyereked fesztelenül és bizalommal vall magáról neked és/vagy a barátainak.

– A gyereked máris az önismeret olyan szintjére lépett, amelyre sokan mások egész életükben nem.

– Rengeteget tanulhatsz a gyerekedtől, illetve vele együtt. Olyan közös élményekben lehet részetek ebben a kitüntetetten fontos időszakban, amelyek még szorosabbra fűzik a kapcsolatotokat.

Ne mulaszd hát el közölni a gyerekkel, hogy büszke vagy rá, és hogy ő is büszke lehet magára!

A szexuális identitás feltárása sosem ér véget

A nemi identitással, szexuális orientációval történő „előrukkolás” nem egyetlen sorsdöntő pillanat, amikor is az LMBTQ+-gyerek egy nagy horderejű bejelentést tesz a szüleinek. Általában inkább lassanként alakul ki a dolog. A gyerekek a különböző életkorokban:

– öltözködéssel vagy hajviselettel keresik a nemiségüket

– megpróbálnak online LMBTQ+-közösségekhez csatlakozni

– úgy érzik, különböznek másoktól, de nem értik, miért

– belezúgnak valakibe, amin elcsodálkoznak

– a nemekkel játszva különböző neveket aggatnak magukra.

Mindezek a legtermészetesebb módjai a nemiség és a szexualitás kifejeződésének, felfedezésének. És egyik sem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyerek „elő akarna rukkolni” valamivel, vagy hogy LMBTQ+-nak vallaná magát.

© Shutterstock
Teremtsünk nyitott, biztonságos környezetet!

A szülők nagyon sokat tehetnek azért, hogy a gyerekük biztonságban érezze magát, érezze, hogy szeretik és hogy figyelnek rá, akár LMBTQ+-ként határozzák meg magukat, akár nem. Kiskorától fogva a következőket teheted:

– Biztasd, hogy fiúkkal és lányokkal is barátkozzon! 

– Győződj meg róla, hogy olyan csoportban/közösségben van, ahol mindenki úgy öltözködik és úgy fejezi ki magát, ahogy a kedve tartja.

– Mesélj neki különböző nemi identitású és LMBTQ+-emberekről, köztük olyanokról is, akiknek a viselkedése nem felel meg a hagyományos nemi szerepeknek.

– Beszélj elismerően a másféle családokról, kapcsolatokról, a szivárványzászlóról és a melegbüszkeség-mozgalomról, a nem hagyományos öltözékekről, frizurákról stb.

Értékeld, szeresd a gyereked, és mondj neki köszönetet!

Amikor a gyereked előrukkol a nemi/szexuális identitásával, elsősorban arról kell biztosítanod, hogy minden körülmények között szereted. Szeretetet és támogatást vár tőled, és nem ítéletet.

Ha fenntartásaid vannak azzal kapcsolatban, amit a gyerek épp közölt veled, akkor is az a legfontosabb, hogy a lelki egészsége és ellenállóképessége – valamint a ti jó kapcsolatotok – érdekében ismerd el a nemi identitását. 

Köszönd meg neki, hogy a bizalmába avatott. Hosszú út vezetett eddig a pillanatig, és talán nem volt könnyű eljutnia idáig.

Hallgasd meg, tanulj és légy őszinte!

Nyugodtan tegyél fel tisztelettudó (nem ítélkező) kérdéseket a tapasztalatairól. Lehet, hogy nem válaszol azonnal, de biztosítsd róla, hogy bármikor meghallgatod.

Légy őszinte: valld be, hogy nem tudsz mindent a témáról, és az is lehet, hogy rosszul tudsz valamit. De ne várd el, hogy mindent ő magyarázzon el.

Tájékozódj, hogy teljesen képben legyél gyermeked identitását illetően. Ha kéri, segíts neki, hogy másokkal is sikerüljön megértetnie magát. 

Nézz utána, milyen civil szervezetek, csoportok foglalkoznak LMBTQ+-gyerekekkel, a szüleikkel és családjukkal, hogy szükség esetén hozzájuk fordulhassatok.

Kérj segítséget!

Ha gondot okoz a gyereked LMBTQ+-identitása, jusson eszedbe, hogy ez a te gondod. Érthető, ha aggaszt a gyereked jövője. Az is rendben van, ha nem tudod, hogyan mondd el a dolgot a barátaidnak és a rokonoknak. Előfordulhat, hogy amiatt kárhoztatod magad, hogy miért nem jöttél rá hamarabb, mi az ábra.

Akármi bánt is, beszélj az érzéseidről támogató csoportban, terapeutával, baráttal vagy online fórumon. Törődj az érzelmeiddel, hiszen a gyerekednek is csak így tudsz igazán a segítségére lenni.

Ugyanakkor védd a gyereked magánéletét, főleg ha még nem kész rá, hogy az egész világ vagy csak a tágabb család előtt megnyíljon.

Támogató csoportok, segítő szolgálatok, információk

A Háttér Társaság Magyarország legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) civil szervezete.

Az Egyesület többek között ingyenes Információs és Lelkisegély Szolgálatot és Személyes Segítő Szolgálatot is működtet.

Az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói nevezetű Facebook-csoportban fel tudod venni más szülőkkel a kapcsolatot.

Az LMBTQI a gyerekem című filmet itt tudod megnézni, a film születéséről pedig ebben a cikkben olvashatsz.

Légy támogató!

Érdeklődj, tájékozódj, hogy mit tehetnél még a gyereked támogatása érdekében. Másképp beszéljenek vele ezután a tágabb család tagjai? Az iskolában hogy járjon ki a mosdóba, mi lesz a szalagavatón, hogyan lehet megakadályozni, hogy zaklassák? Tudasd a gyerekkel, hogy bármilyen problémája van, rád mindig számíthat.

Mit tehetsz még a tágabb értelemben vett közösségben? Csatlakozz a helyi LMBTQ+-csoporthoz, vegyetek részt Pride eseményeken, végezzetek együtt önkéntes tevékenységeket, támogassátok az LMBTQ+-jogokat érvényesítő politikát.

Címoldali kép: https://parents-together.org/