Rovatok

Átvágtad a gátamat! – Tüntetés a szülés szabadságáért – Videó

Megaláztatás és trauma, műtétek sora, tartós egészségkárosodás. Nem ezekről ábrándozik a szülni készülő nő, mégis jó eséllyel szörnyű élmények várnak rá a szülőszobán és azután is, örökre beárnyékolva gyermeke világra hozatalának magasztos emlékét. Papapocak is kint járt a szülészeti ellátás korszerűsítéséért, a szülő nők méltóságáért rendezett vasárnapi demonstráción.

Magyarországon rendszerszerűen alkalmaznak veszélyes és káros, az anya és a születendő gyerek jogait semmibe vevő, avítt gyakorlatokat a kórházi szüléseknél. A koronavírus-járvány és az új egészségügyi jogviszonytörvény csak növelte a bizonytalanságot, tovább fokozta a szülő nők és az egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottságát. A szülészeti ellátás drasztikus átalakítására ugyanis az érintettek megkérdezése nélkül került sor. 

Civilek szervezésében, Nő a hangunk jeligére vonultak utcára horror-beavatkozásokról skandálva valaha szült nők és a születés más érintettjei, egy rozzant, kidekorált szülőágyat tolva maguk előtt, hogy így hívják fel a figyelmet a szülészeteken eluralkodott állapotok tarthatatlanságára.